FAST-fix
Heffingen op elektrische auto’s uit China
Afbeelding: www.wsj.com

Heffingen op elektrische auto’s uit China

Vanaf 5 juli 2024 worden aan de Europese buitengrenzen voorlopige heffingen van kracht op de import van elektrische auto’s uit China. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bevestigd. De heffingen moeten de Europese producenten beschermen tegen oneerlijke concurrentie van Chinese bedrijven die dankzij omvangrijke overheidssteun goedkoper kunnen leveren.

De Commissie had op 12 juni al aangekondigd dat ze vanaf juli compenserende heffingen zou opleggen op de invoer van volledig elektrische voertuigen uit China. De voorbije weken zijn er met Peking gesprekken over het handelsgeschil opgestart, maar die hebben vooralsnog niet tot een oplossing geleid. Daarom worden de voorlopige heffingen vrijdag van kracht, zo kondigde de Commissie donderdag aan.

De heffingen variëren van autobouwer tot autobouwer in functie van de staatssteun. Sommige tarieven zijn wel nog lichtjes aangepast na contacten met de bedrijven.
Ze bedragen uiteindelijk:

  • 17,4 procent voor BYD
  • 19,9 procent voor Geely
  • 37,6 procent voor SAIC.

Andere producenten die meewerkten aan het onderzoek wordt 20,8 procent aangerekend. Het tarief loopt op tot 37,6 procent voor bedrijven die niet meewerkten.
Momenteel gelden douanetaksen van 10 procent.

Bankgaranties aan de douane

De importeurs moeten deze voorlopige heffingen niet echt betalen. Wel moeten ze gedurende vier maanden bankgaranties voorleggen aan de douane. Vinden de Commissie en de Chinese regering geen oplossing, dan kan de Commissie de lidstaten voorstellen om begin november definitieve heffingen in te voeren voor een periode van vijf jaar. Om dat te blokkeren, zijn minstens 15 lidstaten nodig die minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

China heeft aangekondigd dat het zijn "recht voorbehoudt" om een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt. De reden: de importbelasting die de Europese Unie (EU) wil heffen op Chinese elektrische voertuigen die Europa binnenkomen.

"China behoudt zich het recht om een klacht in te dienen bij de WTO en zal alle nodige maatregelen nemen om de rechten en belangen van Chinese bedrijven resoluut te verdedigen", verklaarde He Yadong, woordvoerder van het ministerie van Handel. 
Daarnaast verzoekt China de EU om dringend hun fout recht te zetten.

Bron: Trends.Knack.be

Klanten Services

Ma - Vr: 09.00 – 17.00 uur

Op deze website

Snel naar

Erkende Garage

Logo EV-Repair 2024 wit

High-Tech Service Center voor alle Tesla en andere elektrische auto's.

EV-Repair is de nieuwe naam van Autoservice Velserbroek

FAST-fix

Onderhoud wagenpark

EV-Repair is uw partner het verzorgen het onderhoud, ruitschadeherstel, reparatie en APK-keuringen voor uw wagenpark en berijders.

Voor meer informatie en voorwaarden kunt u het beste contact met ons opnemen. 

Neem contact met ons op